Mluvil jsem s historikem (o Letné 2019)

23. 06. 2019 17:53:20
Kdysi jsem u něj dělal doktorát, vlastně docela dávno. Babiše tehdy nikdo, mimo ekonomiku, neznal. Docent byl vždycky hodně doleva, a já, rádoby konzervativec, jsem jej často podezříval z inklinace ke komunizmu.

Vlastně jsem si ani nedal práci zjišťovat, zda u nich byl. Dost jsme se tenkrát pohádali o Rakousko-Uhersko, nakonec mi to dal, je férový chlap, ale drží si striktní odstup.

Sedí pořád v oné pracovně s okny, obrácenými k Vltavě a k letenskému piedestalu. Pomalu k nim přejde a zadívá se nahoru. „Kolik že jich bylo?“

„Asi čtvrt milionu, pane docente,“ odpovím s nepatrným triumfem v hlase. „Myslíte, že je to předěl?“

Otočí se a s rukama v kapsách se opře o radiátor: „ Pane kolego, umíte si představit, jak tři sta tisíc lidí demonstruje v červnu 1946 proti jmenování Gottwalda předsedou vlády? Po relativně svobodných volbách, ve kterých komunisté výrazně zvítězili, což se předtím ani potom nikde v Evropě nestalo?“

„To přece nemůžete srovnávat,“ odseknu. Drzý jsme býval často, ale on to tak nějak toleruje.

„Nechte mě laskavě domluvit,“ přeruší mě pohybem ruky. „Chci vám jen připomenout, že Češi to vždycky takhle chtěli. Tenkrát dostali komunisté 41%, sociální demokraté 15%. Pravda, ve vedení soc-dem bylo i pár demokratů, stejně jako dnes, ale šéfoval bolševik Fierlinger a jeho lidi. V únoru o dva roky později přesně tuhle většinu využili. Takže co?“

Pocítím chuť zasmečovat. „Zapomínáte, pane docente, na pravicové vlády Klause, Nečase a ...“

„Ale no tak,“ pohlédne na mě, jako na někdejšího studentíka. „Lidi nabyli krátce přesvědčení, že s těmito vládami tu bude německo-rakouská životní úroveň rychleji, nakonec – to byl i důvod výměny elit v roce 1989. Skutečná pravice vypadá i na Západě jinak. Vzpomínáte na rok 1998? Na slavnou opoziční smlouvu Zemana a Klause? Tímto pseudoprávním aktem skončila tak zvaná divoká devadesátá léta, kterými jsme si zřejmě museli transformačně projít. Po nich logicky měla začít fungovat demokracie s levo-pravým kyvadlem. A právě v tomto okamžiku byl počat fenomén Babiš. Dělal to samé, co tehdejší ODS a sociální demokraté, ale nebyl na politicky viditelné pozici. A čekal. Přes deset jen čekal a zbrojil. Oni kryli obrovskou korupci svých lidí, často převlečených komunistů, neodvolatelných v předem dohodnutých pozicích na věčné časy. Na ně napojené gangy získaly přístup k veřejným rozpočtům. Od ministerstev k poslední obci. To vedlo k razantnímu zpomalení růstu životní úrovně. Vždyť i onen Rath, přistižený přímo in flagranti, dosud nebyl pravomocně odsouzen. Obávám se, že jen proto, aby nemluvil. A k tomu ty podivné útvary jako Věci veřejné.“ Soucitně pokývá hlavou.

„Jenže on byl přímo agentem StB, navíc teď z evropské komise přišla...“ vyhrknu namítavě, ale nedokončím.

Uhodí dlaní do stolu. „Právě! Po tom všem už mohl cokoli. Rozumíte? Cokoliv!“ Rozkročí se, jak to dělával při přednáškách. „Kdyby se provalila všechna ta špína až dnes, demonstracím bych rozuměl, národ by se oprávněně cítil podveden. Ale takhle?“ Zvedne ukazovák.

Už vím, co bude následovat. Pozoruji svého někdejšího pedagoga, jak píše na pomyslnou tabuli:

„Věděli voliči, že je usvědčeným agentem Státní bezpečností? Věděli.

Věděli voliči, že privatizoval za obdobně nekorektních podmínek, jako ostatní miliardáři? Věděli.

Věděli voliči, že skoupil vlivné sdělovací prostředky a ty slouží jeho cílům? Věděli.

Věděli voliči, že došlo ve věci tak zvaného Čapího hnízda k dotačnímu podvodu? Věděli.“ Posadí se, aby mohl pokračovat.

Ze zkušenosti vím, že jej nemám přerušovat.

„Znali toho tedy dost, aby se jeho volbě vyhnuli, ale chtěli jej. Miliony lidí v této zemi chtěly pryč od pohrobků tragické opoziční smlouvy a prosadili firmu ANO. Drobní podnikatelé, často pracující s rodinami až patnáct hodin denně, které začalo nové hnutí likvidovat, byli v naší zemi vždy trnem v oku závistivých sousedů. I to mu pomohlo. Prostý člověk nedohlédne miliardových machinací v evropském dotačním systému, ale nevydané účtence u řezníka rozumí každý. Obrovská masa lidí, která nedokáže reagovat na rychlé změny světa okolo sebe, na nějakou demokracii kašle. Trpí pocitem ponížení těmi schopnějšími či všeho schopnějšími bez hypoték a exekucí, zato s luxusními auty. ON symbolizuje jejich pomstu. Komunisté ani socialisté ji nedokázali naplnit. On ano. Už konečně chápete? Většina lidí si jej prostě stále přeje!“

„A to se to nikdy nezmění? To nám bude stín Státní bezpečnosti vládnout snad dalších dvacet let?“ Zeptám se tak hloupě, že bych raději držel pár facek.

„Jste historik, tak neplácejte nesmysly, pane kolego...“ Víte, že i jeho doba se blíží svému předělu. Drží jej u moci degenerovaný prezident, který aktivně odmítá invazi z roku 1968, ale jinak bolševismus podporuje. Z toho mi vychází jeho zřejmá angažovanost v nepodařeném dosazení reformních komunistů před třiceti lety. Ovšem ty demonstrace zřejmě nic nezmění i když pro zahraniční prestiž znamenají jistě mnoho. Umělci, kteří je tak zvaně táhnou, je v očích standardního nevzdělance ještě více dehonestují. Ale jeho protivníci si, doufám, konečně osvojí genialitu, se kterou dokáže nevzdělaného, leč většinového voliče oslovit tým toho jeho propagátora, toho, toho ...“

„Myslíte Marka Prchala?“ doplním jej.

„Ano. Řekl bych, že spíše tudy vede cesta k příštím volbám. Jenže, jak dobře víte z historie, i nejschopnější revolucionáři často nevědí, kdo nahradí dosavadní systém. A kdo to, prosím, v tomto státě má být? Ti vaši lidovci a spol. asi těžko, to byste musel do Rakouska nebo do Polska. ODS se slovutným panem profesorem Fialou a vyhládlými vlčáky v pozadí, které nedokáže eliminovat? Nebo ti idealističtí hoši od Pirátů, kteří by sem nejraději přestěhovali půl Afriky?“ Potom se na mě dlouze zadívá a dodá: „Odpověď ode mne nečekejte. Zabývám se historií, nikoli budoucností ... a - už raději běžte.“

V liduprázdném ́bazénu, ́ jak se na fakultě říká centrální aule, ztěžka dosednu na dřevěnou lavici. Vytáhnu mobil z kapsy a připojím wifinu. Začnu porovnávat historický poměr sil, z nichž se snažím naivně vyvodit skutečnou většinovou vůli svého národa. Začnu u nedávné prezidentské volby, přes první republiku a ze zvědavosti nahlédnu až někam k husitům. Přes heydrichiádu a uranové lágry procitnu zpátky do současnosti. Jaké elity nám tu po tom všem vlastně zbyly?

Udělá se mi slabo ...

Autor: Jan Zenkl | neděle 23.6.2019 17:53 | karma článku: 47.03 | přečteno: 17095x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 322 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 865 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3332

Právní historik, železničář, podnikatel (sjezdovka Šibeniční vrch), autor románů Munkdorf (Argo, 2006) a Konflikt (Naše vojsko, 2011)

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...